RMDSZ: a járvány idején nem a bankok tőkéjét kell megmenteni, hanem a bajba jutott állampolgárokon kell segíteni

2020.04.03. | koronavírus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

• Megosztom:

Egy új, a hitelezőknek a jelenleginél kedvezőbb feltételeket előíró törvényről szavazott pénteken döntőházként a képviselőház plénuma. Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a törvény vitáján elmondta, hogy a jelenlegi szükségállapotban nem a bankok tőkéjét kell megmenteni az állampolgárok sanyargatása által, ahogyan azt a kormány sürgősségi rendelete teszi, hanem olyan jogszabályokat kell alkotni, amelyek a bajba jutott állampolgároknak kedveznek.

A kormány által elfogadott, jelenleg érvényben lévő sürgősségi kormányrendelet továbbra sem az állampolgárok érdekeit szolgálja: növekedni fog a kötelező törlesztőrészlete annak, aki a kormány szabályai szerint kéri hitelének elhalasztását. Ez elfogadhatatlan. Éppen ezért egy olyan megoldásra szavaztunk a parlamentben, amely lehetővé teszi, hogy semmilyen többletkamat vagy -költség ne terhelje a hiteleseket. Emellett arról döntöttünk, hogy az év végéig tarthat a hitelek elhalasztása. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a hitel időszaka kitolódik azzal az időszakkal, amely idő alatt a hiteles nem fizetett a járvány idején, illetve ennek semmilyen többlet pénzügyi vonzata nem lesz” – mutatott rá Benedek Zakariás.

A törvény szerint a bankok nem emelhetik meg a kamatot és nem kényszeríthetik a hiteleseket többletköltségek kifizetésére. A hitelek befizetésének halasztását magának az érintettnek kell kérvényeznie, amennyiben technikai munkanélküli segélyre jogosult, azaz kényszerszabadságon van vagy munkanélküli segélyre jogosult A kifizetési kötelezettséget maximum 9 hónapra, de nem később mint 2020. december 31-ig függeszthetik fel.  Ezt az intézkedést igénybe vehetik magánszemélyek, kereskedelmi társaságok, egyesületek és kereskedelmi tevékenységet folytató társaságok is.

A törvényt ki kell hirdetnie az államelnöknek, csak ezt követően lép érvénybe.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.